TOP 10 - k 23.9.2010

01. RELAXAČNO-ŠPORTOVÝ AREÁL
novostavba
Kalná nad Hronom

Autori architektonického riešenia:Ing. Sylvia Csandalová
Doc. Ing. Michal Bartko, PhD.
Ing. arch. Ladislav Vikartovský
Hlavní projektanti:Ing. Sylvia Csandalová
Doc. Ing. Michal Bartko, PhD.
Hlavný zhotoviteľ:INTERGEO, a. s. Stavebík:obec Kalná nad HronomInvestičné náklady s DPH:1,28 mil. € Stavebné náklady s DPH:646 tis. €
Pláž okolo prevádzkovej budovy vybavená umelou trávou  1.264,8 m2

Stavba a technológia – prevádzková budova,  s podzemnou a nadzemnou časťou, bazénovou časťou  (relaxačno-plavecký bazén s atrakciami) s odsúvateľným prekrytím - rieši komplexne architektonicky, stavebno-technologicky, technicky a prevádzkovo systém bezemisného, bezobslužného vykurovania a chladenia, ohrevu TUV pre zabezpečenie komfortného plávania a kúpania, relaxačného oddychu v budove a na pláži s umelou trávou a posilňovania ducha a tela vo fitnescentre pre 50 návštevníkov v zime a 150 návštevníkov v lete. Telesne postihnutým osobám na vozíčku slúži bezbariérový prístup do budovy, v budove a do bazéna. Projekt je opakovateľný kdekoľvek na Slovensku alebo v zahraničí pre využívanie primárneho zdroja tepla a chladu studničnej vody teploty 10,8° C, za ktorú sa pre energetické účely nič neplatí (nie je potrebná geotermálna energia z hlbokých vrtov). Použitá technológia podľa zákona má zvýhodnenú odberovú sadzbu za elektrinu a na technologické riešenie a inováciu je prihlásený priemyselný vzor a svetový patent.

Projekt sa dá plne využiť pre žiadosti na eurofondy pre obce, mestá, nemocnice, športové kluby, hospice, občianske združenia a seniorské ústavy s 5 % spolufinancovaním a pre podnikateľskú sféru so spolufinancovaním 50 - 60 %, pretože spĺňa všetky kritériá požadované Európskou úniou pre financovanie takýchto projektov.