BD Tri vody Malinovo

Autor architektonického riešenia:Ing. arch. Ján RevajProjektant architektonickej časti:Ing. Ivan Bučko - ORPISProjektant - statika stavby:Ing. Ivan Bučko - ORPISHlavný zhotoviteľ:STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, s.r.o.Hlavný stavbyvedúci:Ing. Peter BalážStavebník:Tri vody Malinovo, s.r.o.Dozorná činnosť:Milan GrožajCelkové investičné náklady bez DPH:1,516 mil. €Lehota výstavby:09/2014 - 09/2015

Bytový dom je súčasťou novonavrhovanej obytnej zóny TRI VODY Malinovo. Riešený pozemok má tvar elipsovitého prstenca okolo troch centrálnych jazier. Z vonkajšej strany je pozemok ohraničený pešou komunikáciou, ktorá je na troch miestach preťatá obslužnými komunikáciami smerujúcim do stredu obytnej zóny. Tento typ bytového domu inklinuje k mestským vilám s malým počtom bytov a umocňuje  rodinný charakter. Bytové domy sú orientované okolo centrálnych jazier a vytvárajú priestor na priehľady k centrálnej časti.

Objekt má 4 nadzemné podlažia s plochou strechou, pričom posledné podlažie je ustúpené, čím vznikol priestor na veľkorysé terasy. Fasáda objektu dynamicky uskakuje a vytvára priestor pre balkóny, ktoré sú súčasťou jednotlivých bytov. Farebné a materiálové riešenie fasády podporuje dynamické stvárnenie bytového domu. Primárne je na fasáde použitá biela omietka. Ustupujúce časti sú zvýraznené obkladom vo farbe glazúrovaného dreva. Zvlnená fasáda formuje priestor a vytvára nám pocit neustáleho pohybu. Vďaka atypickému riešeniu nám vznikajú rozdielne byty s rozdielnou formou priestoru. Každý byt má svoj „exteriér“. Francúzske okno, balkón, polbalkón, terasu alebo predzáhradku. Na každom poschodí sa nachádza 3 až 5 bytových jednotiek.

Bytový dom je založený na železobetónovej plošnej doske. Nosnú konštrukciu bytových objektov tvorí železobetónový skelet so železobetónovými obvodovými a vnútornými stenami, priebežnými jadrami a bezprievlakovými monolitickými stropmi. Fasáda časti železobetónových obvodových stien - medziokenné plochy - je riešená kontaktným zatepľovacím systémom s doskami z expandovaného polystyrénu. Vnútorné nenosné deliace priečky v bytových domoch sú murované z keramických priečkoviek. Okenné konštrukcie sú z plastových 5-komorových profilov. V bytovom dome je navrhnuté elektrické podlahové vykurovanie s odporovými termokáblami DEVI . Príprava teplej vody v bytoch bude prebiehať lokálne, pomocou elektrických tlakových ohrievačov.