Výrobný areál MEVIS, Šamorín

Autor architektonického riešenia:Ing. arch. Tomáš Jávorka, Ing. arch. Ĺubomír BobekProjektant architektonickej časti:ARCHITEKTI BOBEK JÁVORKA, s. r. o.Projektant - statika stavby:ELTER, Ing. Ladislav Tauzinger,Hlavný zhotoviteľ:IN VEST, s. r. o.Hlavný stavbyvedúci:Štefan PackaStavebník:MEVIS Slovakia, s. r. o.Dozorná činnosť:H+P Projekt Management, s. r. o.Celkové investičné náklady bez DPH:15 mil. €Lehota výstavby:08/2014 - 06/2015

 

Výrobný závod MEVIS sa vyznačuje komplexným riešením celého areálu od architektonického detailu cez urbanistické riešenie, sadové úpravy až po progresívne udržateľné technológie domovej techniky. Na architektúru dominantnej čelnej strany stavby – administratívnej časti, je charakteristické vertikálne tienenie vonkajšími kovovými lamelami, ktoré sa točia automaticky podľa snímača slnečného žiarenia. Kancelárie, zasadačka, jedáleň, vstupná hala sú orientované k parku s vodnou plochou a drevenou terasou, ktorá je zvýraznená a chránená pergolou. Fasádu tvoria metalické sendvičové panely, panely z pohľadového betónu a obklad z CEMBRIT-u. Okná sú hliníkové. Hala je obložená metalickými sendvičovými panelmi s modulmi z oceľového lankového rastra pre popínavé rastliny. Netradičné je aj riešenia átria v strede priemyselnej haly, pre získanie prírodného svetla pre kancelárie výroby umiestnenej okolo átria, ktoré slúži zároveň aj pre pobyt a relax počas krátkych prestávok pracovného dňa. 

 

Domová technika využíva udržateľné zdroje pomocou tepelných čerpadiel pre kúrenie a chladenie. Čerpá sa studničná podzemná voda pre sálavé chladenie a adiabatické vetranie priemyselnej haly. Táto zabezpečuje chladenie výrobných priestorov. Celý areál je nasvetlený LED technológiou a to aj  v interiéroch ako aj v exteriérových priestoroch. Dažďové vody sú vsakované do štrkového podložia. Celkovo sa realizácia vyznačuje  vysokou kvalitou architektonického detailu, čo je výsledkom dobrej spolupráce generálneho dodávateľa IN VEST, investora, architekta i stavebného dozoru.