Aqua Arena, Šamorín

 

Autor architektonického riešenia:A2 studio, s r.o. Ing. arch. Viktor Becker Ing. arch. Miroslav SlahučkaProjektant architektonickej časti:A2 studio, s r.o.Projektant - statika stavby:A2 studio, s r.o.Hlavný zhotoviteľ:Združenie IRT (Ingsteel, s r.o., RECOR TK, s r.o., TECHTEAM, s r.o.)Hlavný stavbyvedúci:Ing. Juraj HrubýStavebník:Merkator 2, a. s.Dozorná činnosť:Ing. Marian Janík, st.Celkové investičné náklady bez DPH:13,5 mil. €Lehota výstavby:08/2013 - 06/2015

Aqua Aréna je súčasťou moderného rekreačno športovo- kongresového areálu X-BIONIC® SPHERE v Šamoríne, ktorý ponúka výborné podmienky pre profesionálny i amatérsky šport, relax a kongresovú turistiku. Základnými časťami  resortu sú HIPPO ARENA, AQUA ARENA, ŠPORT a HOTEL, ktoré vytvárajú jedinečnú kombináciu špičkových športovísk, relaxačných zariadení, ubytovacích kapacít, kongresových priestorov a doplnkových služieb v najvyššej kvalite.

Novovybudovaný  areál  Aqua arény je súčasťou bývalej rekreačnej oblasti liečebného ústavu v Šamoríne. Umiestnenie stavby bolo podmienené napojením na existujúci objekt a dôraz bol kladený na flexibilitu jednotlivých priestorov v interiéri aj v exteriéri, taktiež na prepojenie a bezkolízne riešenie celého areálu. Architektonické stvárnenie vychádza z funkčných celkov - vstupná hala, bazénová hala - transparentnosť a otvorenosť - atraktivita prostredia, šatne a príslušenstvo - skryté jednoduché moduly kubických tvarov dopĺňajúce kompozičné a proporčné požiadavky celku.  Hala s bazénmi svojim tvarom pripomína výrez z kvapky pričom pri jej formovaní bol kladený dôraz na akustiku prostredia a na flexibilitu jednotlivých priestorov v interiéri aj v exteriéri.

Nosným architektonickým prvkom interiéru plaveckej haly je konštrukcia z lepených drevených väzníkov a jedinečná toboganová veža v tvare DNA z termizovaného jaseňa a nerezových prvkov. V interiéry sú použité kvalitné materiály, čomu svedčia obklady na stenách realizované z prírodného kameňa. Rozmery a vybavenie plaveckých bazénov umožňuje usporiadavať športové podujatia na medzinárodnej úrovni v 25 m interiérovom bazéne a 50 m exteriérovom bazéne.