HOTEL CHATEAU, Gbeľany rekonštrukcia

Autor architektonického riešenia:
Ing. arch. Viktor Šabík
Projektant architektonickej časti:
SOLAR INTEGRA, s. r. o., Ing. Janka Solárová
Projektant interiéru:
DEEP DESIGN, s.r.o., Ing. Katarína Fialová
Projektant prevl. odbor. časti:
SOLAR INTEGRA, s. r. o., Ing. Janka Solárová
Hlavný zhotoviteľ:
RBR, s. r. o.
Hlavný stavbyvedúci:
Ing. Peter Miho
Stavebník:
KAŠTIEĽ GBEĽANY, s. r. o.
Dozorná činnosť:
Ing. Jozef Mintál
Celkové investičné náklady bez DPH:
3,3 mil. €
Lehota výstavby:
01/2014 - 10/2015

 

Rekonštrukcia barokového kaštieľa necelých 10 kilometrov od Žiliny na trase do Národného parku Malá Fatra sa uskutočnila s cieľom vybudovať hotel, ktorý bude ponúkať nadštandardné služby. Vzhľadom na dispozičné riešenie a prepojenie zrekonštruovanej historickej budovy a novostavby si hostia môžu vybrať z viacerých typov hotelových izieb s celkovou kapacitou 70 lôžok a 24 prísteliek. Okrem ubytovania, reštaurácie a vinárne sa v hoteli nachádza aj konferenčná sála s kapacitou do 200 osôb, wellness, fitness a dve bowlingové dráhy. Objekt je obklopený anglickým parkom a súčasťou areálu je aj parkovisko.

 

Nakoľko sa jedná o národnú kultúrnu pamiatku architektonické aj stavebné riešenie bolo od začiatku konzultované Krajským pamiatkovým úradom. Výsledkom je  zachovaný historický objekt, ktorý je vkusne prepojený s modernou novostavbou. Pôdorysný tvar novostavby kopíruje zachované pôdorysy z roku 1864. Striktne bola dodržaná požiadavka KPÚ na materiálové odlíšenie historickej budovy od modernej výstavby a vizuálny súlad medzi nimi.

 

Tak ako výber stavebných materiálov a prvkov zodpovedá najnovším technickým normám, výber technológií sa odvíjal nielen od kvality, ale aj od energetickej triedy, do ktorej patria. Pretože je v projekte súbežne riešené vykurovanie novostavby i dvesto rokov starého kaštieľa, bola táto oblasť plánovaná veľmi dôkladne s dôrazom na získavanie energie z obnoviteľných zdrojov. Na vykurovanie priestorov slúži kotol na drevnú štiepku a v budúcnosti bude využívaná aj slnečná energia prostredníctvom fotovoltaických panelov.