Partneri ročníka 2014

 HLASOVANIE RESPONDENTOV V 6. ROČNÍKU CENA VEREJNOSTI 2014 BOLO UKONČENĚ 

 
Hlasovalo sa od  2. 10. 2014 do 28. 10. 2014. Víťazom súťaže sa stala stavba, ktorá 28.10. 2014 do 23.59  hod. získala najvyšší rating, teda s hodnotou číslo 5. Výsledné ratingy boli vyhlásené v rámci Gala večera STAVBA ROKA 2014, 20. novembra 2014 o 19:00 v bratislavskom Mestskom DPOH. Televízny záznam si môžete pozrieť 29. 11. 2014 o 20:00 na RTVS :2. Ďakujeme, že ste sa zúčastnili hlasovania. 
 
 
 Hlasuje sa známkami prostredníctvom bodového rozpätia 1 až 5 počas celého trvania internetového hlasovania verejnosti na stránke www.stavbaroka.zoznam.sk. Známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z respondentmi udelených hodnôt známok každej stavbe sa vypočíta výsledný rating každej tejto stavby ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov.
 
V ostatnom týždni hlasovania sa bude respondentom zdať, že sa rating jednotlivých stavieb výrazne nemení. Je to tým, že pri veľkom počte hlasov a pri vysokých známkových hodnoteniach sú pomerné percentuálne podiely málo rozpoznateľné, ale stále sa započítavajú.
 
Systém hodnotenia stavieb verejným hlasovaním je zabezpečený proti nekorektnému hlasovaniu (zneužitiu). Hlasovanie trvá od 01.10.2014 do 28.10.2014. Pri každej stavbe sa zobrazuje aktuálny rating. Účinok hlasovania sa neprejaví bezprostredne po zahlasovaní, ale až po elektronickom spracovaní dát. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá získa do 28.10. 2014 a 23.59 hod. najvyšší rating, teda rating s hodnotou blížiacou sa k najvyššej číselnej hodnote 5.
 

 

12/2014 Logistické, administratívne a školiace centrum HERZ Slovensko
novostavba, Bernolákovo, Priemyselná ul. 3131
Autori architektonického riešenia: 
Ing. arch. Aleš Hradecký, PhD., 
Ing. arch. Daniel Bartoš   
Projektanti architektonickej časti: 
Ing. arch. Aleš Hradecký, PhD.,
Ing. arch. Daniel Bartoš,
Ing. Dušan Bukovan,  PROMA, s. r. o.   
Hlavný inžinier projektu:  
Ing. Dušan Bukovan   
Projektant technologického vybavenia - Vykurovanie, Chladenie, Vzduchotechnika: 
Ing. Jaroslav Polák - B.J.A. Nature Energy s. r. o.     
Hlavný zhotoviteľ: 
CONCO  s. r. o.  
Hlavný stavbyvedúci: 
Ing. Svatopluk Dolák 
Stavebník: 
HERZ, spol. s  r. o.   
Dozorná činnosť: 
Gleeds ČR s. r. o.,  o. z. Gleeds Slovensko          
Celkové investičné náklady bez DPH: 
2,75 mil. € 
Stavebné náklady bez DPH: 
2,5 mil. €
Lehota výstavby:  
08/2012 – 06/2013    
 
Skratky: PP - podzemné podlažie,  NP - nadzemné podlažie                      
 
Trieda energetickej hospodárnosti budovy: A/A1 
Areál spoločnosti HERZ Slovensko je súčasťou vznikajúcej zóny  distribučných centier v obci Bernolákovo. Stavba  je riešená za účelom vybudovania distribučného centra a sídla spoločnosti na Slovensku. Návrh architektonického a konštrukčného riešenia skladovej haly a administratívnej budovy vychádza z konceptu udržateľnej výstavby, úzko súvisiaceho s filozofiou firmy Herz, zameriavajúcej sa na výrobu produktov na využívanie obnoviteľných zdrojov energie a znižovanie energetickej náročnosti budov. Stavba pozostáva z dvoch častí: skladovej haly  a administratívnej budovy funkčne i hmotovo spojených do jedného objektu. Skladová hala je energetiky úsporný objekt s vyžívaním odsávaného vzduchu z administratívnej budovy a doplnkového vykurovacieho systému. Administratívna budova je  nízkoenergetický objekt zaradený do energetickej triedy „A“.. Hlavným konštrukčným prvkom objektov sú drevené nosné konštrukcie. Skladovú halu charakterizujú drevené votknuté rámy s priehradovou priečlľou so styčníkovými doskami a stĺpmi z lepeného lamelového dreva. Administratívna budova je drevostavba z rámov z lepeného lamelového dreva opretých o  centrálne železobetónové jadro. Plášť objektu je difúzne otvorenou konštrukciou sendvičovej skladby s tepelnou izoláciou z fúkanej celulózy drevovláknitých dosák. Nosnú konštrukciu plášťa tvoria drevené priehradové nosníky s oceľovými diagonálami. 
Ekologický koncept - využívanie obnoviteľných zdrojov energie (tepelné čerpadlá voda - voda, solárne kolektory, chladenie - natural cooling, rekuperácia teploty odpadného vzduchu, koncentrácia dažďových vôd na pozemku. 
Konštrukcia obalového plášťa -  Základnou myšlienkou energetickej optimalizácie bolo vypracovanie variant rôznych parametrov obalového plášťa administratívnej budovy pre splnenie požiadavky nízkoenergetickej stavby. Z celkového spracovania 8 variantov, vzhľadom na konštrukčné riešenie a teplotechnické parametre obalového plášťa a vyhodnotenie všetkých relevantných kritérií bola stanovená optimálna skladba obalového plášťa, a to skladba obvodového stenového plášťa a skladba strešného plášťa.