Partneri ročníka 2014

 HLASOVANIE RESPONDENTOV V 6. ROČNÍKU CENA VEREJNOSTI 2014 BOLO UKONČENĚ 

 
Hlasovalo sa od  2. 10. 2014 do 28. 10. 2014. Víťazom súťaže sa stala stavba, ktorá 28.10. 2014 do 23.59  hod. získala najvyšší rating, teda s hodnotou číslo 5. Výsledné ratingy boli vyhlásené v rámci Gala večera STAVBA ROKA 2014, 20. novembra 2014 o 19:00 v bratislavskom Mestskom DPOH. Televízny záznam si môžete pozrieť 29. 11. 2014 o 20:00 na RTVS :2. Ďakujeme, že ste sa zúčastnili hlasovania. 
 
 
 Hlasuje sa známkami prostredníctvom bodového rozpätia 1 až 5 počas celého trvania internetového hlasovania verejnosti na stránke www.stavbaroka.zoznam.sk. Známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z respondentmi udelených hodnôt známok každej stavbe sa vypočíta výsledný rating každej tejto stavby ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov.
 
V ostatnom týždni hlasovania sa bude respondentom zdať, že sa rating jednotlivých stavieb výrazne nemení. Je to tým, že pri veľkom počte hlasov a pri vysokých známkových hodnoteniach sú pomerné percentuálne podiely málo rozpoznateľné, ale stále sa započítavajú.
 
Systém hodnotenia stavieb verejným hlasovaním je zabezpečený proti nekorektnému hlasovaniu (zneužitiu). Hlasovanie trvá od 01.10.2014 do 28.10.2014. Pri každej stavbe sa zobrazuje aktuálny rating. Účinok hlasovania sa neprejaví bezprostredne po zahlasovaní, ale až po elektronickom spracovaní dát. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá získa do 28.10. 2014 a 23.59 hod. najvyšší rating, teda rating s hodnotou blížiacou sa k najvyššej číselnej hodnote 5.
 

 

13/2014 Národná Kultúrna Pamiatka, Bratislavský hrad
rekonštrukcia hradného paláca, Bratislava, Nám. A. Dubčeka 1
Autori architektonického riešenia:  
Ing. arch. Peter Bouda, 
Ing. arch. Ivan Masár
Projektant architektonickej časti: 
BOUDA A MASÁR architektonická kancelária, s. r. o.
Projektant, špecialista – sanácia historických stavieb: 
Ing. Jozef Bako, PhD.     
Hlavný zhotoviteľ: 
VÁHOSTAV - SK, a. s.   
Hlavný stavbyvedúci: 
Ing. Ľubomír Ullmann
Stavebník: 
Kancelária Národnej rady SR
Dozorná činnosť: 
Ing. Ladislav Cimbala, 
JUDr. Ing. Marián Farba       
Celkové investičné náklady bez DPH: 
neuvádzajú sa
Stavebné náklady bez DPH: 
52,84 mil. €
Lehota výstavby:  
04/2008 – 05/2013    
 
Skratky: PP - podzemné podlažie,  NP - nadzemné podlažie                        
 
Batislavský hrad predstavuje na Slovensku z hľadiska historického významu aj súčasného využitia národnú kultúrnu pamiatku číslo 1. Rekonštrukcia, ktorá sa robila vo dvoch etapách (50. - 60. roky minulého storočia a súčasná), je o to významnejšia, že ide o fyzickú záchranu hradu, ktorý bol po veľkom požiari 150 rokov ruinou a reálne mu hrozil zánik.
Špecifikom druhej etapy rekonštrukcie je rekonštrukcia paláca do podoby posledného obdobia jeho historického vývoja, pričom bolo potrebné s použitím výsledkov rozsiahlych výskumov a dobových technológií zrekonštruovať už nezachované časti stavby. Toto všetko bolo zladené s použitím najvyspelejších súčasných stavebných technológií a technických zariadení do harmonického celku.
Hlavnými funkciami súčasného hradného areálu sú funkcia štátnej reprezentácie a funkcia kultúrno-osvetová, reprezentovaná najmä expozíciami Slovenského národného múzea. V spojitosti s týmito hlavnými funkciami sú v areáli niektoré  zložky Národnej rady SR a pracovne a depozitáre Historického múzea SNM.
Cieľ architektonicko-výtvarného stvárnenia priestorov - v maximálnej možnej miere využiť poznatky z architektonicko-historického a reštaurátorského prieskumu, ktorý sa konal počas realizácie stavby, na prezentáciu historického stavu jednotlivých priestorov tam, kde to bolo možné a kde bolo účelné aj z hľadiska funkčného využitia. Vzhľadom na rôznorodý charakter, historický kontext a navrhovaný spôsob využitia jednotlivých priestorov sa pristúpilo k architektonickému stvárneniu jednotlivých častí paláca diferencovane. Výsledkom bola rekonštrukcia časti historických interiérov z tereziánskeho obdobia 17. a 18. storočia, prípadne čiastkové náznakové rekonštrukcie a prezentácie historických konštrukcií zo starších období v kontexte súdobej architektúry.
V budove hradného paláca a príslušných stavbách sa robili  na základe stavebno-technického prieskumu tieto stavebné práce a technické riešenia: Podlahy, Priečky, Povrchové úpravy stien, Povrchové úpravy stropov, Výplne otvorov (okná, dvere), Strešné konštrukcie vrátane obnovy okenných vikierov, Umelecko-remeselné a reštaurátorské práce, úprava fasád. A to všetko vo veľmi dobrej kvalite stavebných, remeselných, umelecko-remeselných a reštaurátorských prác. .  
Stavebno-konštrukčné riešenie - Technický stav jednotlivých stavebných nosných konštrukcií paláca Bratislavského hradu, ako aj zásahy do jednotlivých nosných konštrukcií z nového navrhovaného architektonického riešenia paláca Bratislavského hradu, si vyžiadal statické práce a zásahy v predchádzajúcich obdobiach najmä  v čase výstavby, resp. obnovy objektu na západnej terase Bratislavského hradu. Išlo najmä o statické zabezpečenie západného krídla paláca, ako aj obidvoch priliehajúcich nároží.
Nové prechody v hrubých kamenných murivách pri prepojení s objektom na západnej terase a s podzemnou chodbou pod ňou sa robili tunelárskymi technológiami. 
Zvislé šachty v kamenných murivách sú z monolitického železobetónu. Nové nosné murivá sú z tehál Porotherm, resp. z plných pálených tehál. Nad novými otvormi sú nové nosníky z oceľových profilov, prípadne klenbové pásy, murované z plných pálených tehál. Nové  nosné  konštrukcie -  železobetónové  dosky, železobetónové trámové dosky, prípadne kombinované konštrukcie z oceľových nosníkov s VŽ plechmi a betónovou škrupinou. Nové schodisko zo 4. NP do 5. NP -  monolitické železobetónové, nové schodisko z 5. NP do podstrešného priestoru je oceľové.