Partneri ročníka 2014

 HLASOVANIE RESPONDENTOV V 6. ROČNÍKU CENA VEREJNOSTI 2014 BOLO UKONČENĚ 

 
Hlasovalo sa od  2. 10. 2014 do 28. 10. 2014. Víťazom súťaže sa stala stavba, ktorá 28.10. 2014 do 23.59  hod. získala najvyšší rating, teda s hodnotou číslo 5. Výsledné ratingy boli vyhlásené v rámci Gala večera STAVBA ROKA 2014, 20. novembra 2014 o 19:00 v bratislavskom Mestskom DPOH. Televízny záznam si môžete pozrieť 29. 11. 2014 o 20:00 na RTVS :2. Ďakujeme, že ste sa zúčastnili hlasovania. 
 
 
 Hlasuje sa známkami prostredníctvom bodového rozpätia 1 až 5 počas celého trvania internetového hlasovania verejnosti na stránke www.stavbaroka.zoznam.sk. Známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z respondentmi udelených hodnôt známok každej stavbe sa vypočíta výsledný rating každej tejto stavby ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov.
 
V ostatnom týždni hlasovania sa bude respondentom zdať, že sa rating jednotlivých stavieb výrazne nemení. Je to tým, že pri veľkom počte hlasov a pri vysokých známkových hodnoteniach sú pomerné percentuálne podiely málo rozpoznateľné, ale stále sa započítavajú.
 
Systém hodnotenia stavieb verejným hlasovaním je zabezpečený proti nekorektnému hlasovaniu (zneužitiu). Hlasovanie trvá od 01.10.2014 do 28.10.2014. Pri každej stavbe sa zobrazuje aktuálny rating. Účinok hlasovania sa neprejaví bezprostredne po zahlasovaní, ale až po elektronickom spracovaní dát. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá získa do 28.10. 2014 a 23.59 hod. najvyšší rating, teda rating s hodnotou blížiacou sa k najvyššej číselnej hodnote 5.
 

 

08/2014 PETRŽALKA CITY
novostavba, Bratislava, Chorvátske rameno – Hálová – Rusovská cesta
Autor architektonického riešenia: 
Dipl.-Ing. arch. Ondrej Bober  
Projektant architektonickej časti: 
Dipl.-Ing. arch. Ondrej Bober, Bluhm Partner s. r. o.  
Projektanti:
- statika stavby: Ing. Peter Hörmann   
Hlavní zhotovitelia: 
- SkyBau, člen skupiny SKANSKA a. s. – hrubá stavba monolitický železobetónový skelet 
- INGSTEEL s. r. o. – fasáda      
Hlavní stavbyvedúci: 
Ing. Igor Surový, Radovan Konečný 
Stavebník: 
NÁŠ PRVÝ REALITNÝ FOND o. p. f.  FORESPO PETRŽALKA CITY a. s.
Developer: 
Petržalka City A  a. s.    
Dozorná činnosť: 
Ing. Štefan Koluš        
Celkové investičné náklady bez DPH:  
neuvádzajú sa
Stavebné náklady bez DPH:  
12,9 mil. €
Lehota výstavby
09/2011 – 08/2013
 
Skratky: PP - podzemné podlažie,  NP - nadzemné podlažie                          
 
Trieda energetickej hospodárnosti budovy: B 
Pri prejazde bratislavskou Petržalkou mnohí z nás hľadajú  základný orientačný  prvok a odpoveď na otázku, kde je vlastne ťažisko (os) stred – srdce -  Petržalky. Možno je to biokoridor  Chorvátskeho ramena Dunaja. Ľudia vo svojom voľnom čase prichádzajú na jeho  obidva brehy za odpočinkom či  prechádzkou. V tomto mieste realizovaný projekt polyfunkčného bytoveho domu Petžalka City bola a je pre architektov a projektantov výzvou, ako takýto hodnotný priestor navrhnúť spôsobom, ktorý harmonicky dotvorí a plnohodnotne začlení túto obytnú zónu do fungujúcej štruktúry s priamym prepojením na mestský park a Chorvátske rameno.
Architektúra polyfunkčného bytového domu Petržalka City  iba dotvára originalitu jedinečnej lokality, ktorá vytvára obytnú zónu na rozhraní oddychovej zóny a frekventovanej dopravnej osi v Petržalke. So snahou priblížiť obyvateľov polyfunkčného domu ešte viac k vode Chorvátskeho ramena a umožniť im priamy vizuálny kontakt s oddychovou zónou, boli z úrovne fasády extrudované vysunuté loggie, tvz. “kukane”. Dispozičným riešením bytov sa dosiahla variabilita, ktorá umožňuje naplno využiť výhody južnej, resp. severnej fasády v rôznych ročných obdobiach a ani jedinému bytu nezacloní výhľad do zelenej zóny - srdca Petržalky - s líniou vody Chorvátskeho ramena.
Polyfunkčný bytový dom má  8 NP a jedno podlažie mezonetové. Je  v ňom 109 bytov  Z každého z nich je neobmedzený výhľad z terasy na Chorvátske rameno Dunaja. Počet PP:  2.  Na 1. NP je vybavenosť - obchodné priestory, t. j. nákupná zóna spojená s poskytovaním  služieb. Obchodné priestory sú vybavené  príslušným skladovacím a sociálno hygienickým zázemím. Z typologického hľadiska je obytným domom pozostávajúcim zo štyroch blokov, ktorý vertikálnu komunikáciu  i požiarnuj bezpečnosť rieši pre každý blok samostatne. V dvoch PP   sa nachádzajú parkovacie státia - celkove  158 parkovacích miest. Okrem toho sú tu technické a technologické zázemia,  ktoré zabezpečujú prevádzku celého bytového domu a priestory CO krytu  aj pre mierové využitie. Ďalej sú tu aj lekáreň, schodiská bytových sekcií s výťahovými šachtami, priestory  pre kontajnery s domovým odpadom, kaviarne I bary.  Podlažia na 2.  až 7. NP sú v podstate opakované - typické. Líšia sa v iba v detailoch - zapojením dizajnových prvkov fasády,  tzv. „krabíc/kukaní“- arkierov, v atypickom dizajne.  2. NP je atypické s využitím časti plochej strechy nad 1. NP z  južnej strany na komfortné obytné terasy a s využitím plochej strechy ochrannej markízy nad vstupmi do obchodných prevádzok a bytov zo strany Rusovskej cesty,. Podlažie na  8. NP s príslušným mezonetovým podlažím má vzhľadom na dvojpodlažné využitie odlišné riešenie. 
Konštrukčné riešenie  Nosná konštrukcia - monolitická železobetónová, kombinácia skeletu a stužujúcich stien. Zakladanie – hĺbkové s tryskovou injektážou.