Partneri ročníka 2014

 HLASOVANIE RESPONDENTOV V 6. ROČNÍKU CENA VEREJNOSTI 2014 BOLO UKONČENĚ 

 
Hlasovalo sa od  2. 10. 2014 do 28. 10. 2014. Víťazom súťaže sa stala stavba, ktorá 28.10. 2014 do 23.59  hod. získala najvyšší rating, teda s hodnotou číslo 5. Výsledné ratingy boli vyhlásené v rámci Gala večera STAVBA ROKA 2014, 20. novembra 2014 o 19:00 v bratislavskom Mestskom DPOH. Televízny záznam si môžete pozrieť 29. 11. 2014 o 20:00 na RTVS :2. Ďakujeme, že ste sa zúčastnili hlasovania. 
 
 
 Hlasuje sa známkami prostredníctvom bodového rozpätia 1 až 5 počas celého trvania internetového hlasovania verejnosti na stránke www.stavbaroka.zoznam.sk. Známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z respondentmi udelených hodnôt známok každej stavbe sa vypočíta výsledný rating každej tejto stavby ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov.
 
V ostatnom týždni hlasovania sa bude respondentom zdať, že sa rating jednotlivých stavieb výrazne nemení. Je to tým, že pri veľkom počte hlasov a pri vysokých známkových hodnoteniach sú pomerné percentuálne podiely málo rozpoznateľné, ale stále sa započítavajú.
 
Systém hodnotenia stavieb verejným hlasovaním je zabezpečený proti nekorektnému hlasovaniu (zneužitiu). Hlasovanie trvá od 01.10.2014 do 28.10.2014. Pri každej stavbe sa zobrazuje aktuálny rating. Účinok hlasovania sa neprejaví bezprostredne po zahlasovaní, ale až po elektronickom spracovaní dát. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá získa do 28.10. 2014 a 23.59 hod. najvyšší rating, teda rating s hodnotou blížiacou sa k najvyššej číselnej hodnote 5.
 

 

07/2014 Villa Cosmopolitan
bytový dom, polyfunkčný objekt novostavba, Bratislava, Líščie údolie, Karlova Ves
Autori architektonického riešenia:
Ing. arch. Kalin Cakov
Ing. arch. Metodiy Monev
Ing. arch. Ján Obušek
Ing. Tomáš Fojtík
Ing. arch. Katarína Karsayová, ArtD., 
Ing. arch. Igor Salcer, ArtD.      
Projektant architektonickej časti:
cakov & partners, s. r. o.  
Projektant – statika stavby:
Ing. Marián Halvoň     
Hlavný zhotoviteľ:
Metrostav Slovakia  a. s. 
Hlavný stavbyvedúci:
Ing. Martin Benko
Stavebník:
Develop BS, s. r. o.   
Dozorná činnosť:
TDI – Kompleting, s. r. o.       
Celkové investičné náklady bez DPH:
1,25 mil. €
Stavebné náklady bez DPH:
1,1 mil. €
Lehota výstavby:  
10/2012 – 05/2014  €                  
 
Skratky: PP - podzemné podlažie,  NP - nadzemné podlažie        
 
Trieda energetickej hospodárnosti budovy: B 
Ako už aj názov stavby Cosmopolitan napovedá,  jednotlivé byty a priestory v nej  nie sú typizované, ale naopak, poskytujú mnohotvárnosť, priestorové zážitky a sú bez akejkoľvek uniformity. A, navyše, poskytuje  netradičný spôsob bývania, súčasné technické a technologické riešenia, priestor a individuálnosť bytov. Bytový dom môže byť domovom pre rôzne sociálne a vekové skupiny. V realizovanom projekte s unikátnym architektonickým riešením dominujú moderné technológie, kvalitná  stavebná realizácia, ako aj stavebno-technické a remeselné spracovanie hlavným zhotoviteľom. Stavba v svahovitom teréne  pozostáva z dvoch častí, bytového domu a polyfunkčnej budovy. V bytovom dome je  16 bytov, jeden prenajímateľný priestor a garážové státia. Každý byt má k dispozícií terasu, resp. loggiu. Budova má 6 NP + zvýšené podlažie. Je v ňom  8 mezonetových bytov s plošnosťou 74 - 120 m2 úžitkovej plochy. Ďalších 6 bytov je menšej veľkostnej kategórie s výmerou 20 – 47 m2. V podzemí sú  priestory pre garážové státie (5 státí) a príslušenstvo. Budova má plochú strechu. Terén parcely sa zvažuje od ulice Líščie údolie a výškový rozdiel medzi ulicou a spodnou hranou pozemku je približne 3,6 m. Vzhľadom na zvažujúci sa terén má budova bytového domu jedno PP (garáž). Prízemie budovy  je oproti suterénu čiastočne vykonzolované. Výazd a zároveň vjazd na pozemok do podzemnej garáže je z ulice Líščie údolie, a tak isto aj  hlavný vstup do bytového domu aj polyfunkčného domu je z tejto ulice. Polyfunkčná budova má 2 NP a zvýšené podlažie. V tejto budove  sú  2 byty na 2. NP a na zvýšenom podlaží a prenajímateľné priestory na 1. NP. Na 1. PP sú 3 garážové státia. Možnosť parkovania je aj v areáli polyfunkčnej budovy – 3 státia a na ulici Líščie údolie – 7 státí. Počet vyhradených parkovacích miest pre osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu: 1. Stavebno-konštrukčné riešenie - Zvislé a vodorovné nosné konštrukcie - skeletový systém so zvislými zavetrovacími stenami v štítoch stavby. Steny sú monolitické zo železobetónu. Steny medzi jednotlivými bytovými jednotkami a takisto medzi priestormi chodieb a bytovými jednotkami sú murované, zateplené kontaktným izolačným systémom. Suterén je zasypaný kamenným násypom – gabiónový obklad. Vnútorné deliace konštrukcie -  deliace priečky, ohraničujúce priestory kúpeľní, WC a kuchýň sú murované z tvaroviek.