Partneri ročníka 2014

 HLASOVANIE RESPONDENTOV V 6. ROČNÍKU CENA VEREJNOSTI 2014 BOLO UKONČENĚ 

 
Hlasovalo sa od  2. 10. 2014 do 28. 10. 2014. Víťazom súťaže sa stala stavba, ktorá 28.10. 2014 do 23.59  hod. získala najvyšší rating, teda s hodnotou číslo 5. Výsledné ratingy boli vyhlásené v rámci Gala večera STAVBA ROKA 2014, 20. novembra 2014 o 19:00 v bratislavskom Mestskom DPOH. Televízny záznam si môžete pozrieť 29. 11. 2014 o 20:00 na RTVS :2. Ďakujeme, že ste sa zúčastnili hlasovania. 
 
 
 Hlasuje sa známkami prostredníctvom bodového rozpätia 1 až 5 počas celého trvania internetového hlasovania verejnosti na stránke www.stavbaroka.zoznam.sk. Známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z respondentmi udelených hodnôt známok každej stavbe sa vypočíta výsledný rating každej tejto stavby ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov.
 
V ostatnom týždni hlasovania sa bude respondentom zdať, že sa rating jednotlivých stavieb výrazne nemení. Je to tým, že pri veľkom počte hlasov a pri vysokých známkových hodnoteniach sú pomerné percentuálne podiely málo rozpoznateľné, ale stále sa započítavajú.
 
Systém hodnotenia stavieb verejným hlasovaním je zabezpečený proti nekorektnému hlasovaniu (zneužitiu). Hlasovanie trvá od 01.10.2014 do 28.10.2014. Pri každej stavbe sa zobrazuje aktuálny rating. Účinok hlasovania sa neprejaví bezprostredne po zahlasovaní, ale až po elektronickom spracovaní dát. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá získa do 28.10. 2014 a 23.59 hod. najvyšší rating, teda rating s hodnotou blížiacou sa k najvyššej číselnej hodnote 5.
 

 

06/2014 Business Garden Štefánikova
rekonštrukcia, Bratislava, Štefánikova ul. 13 – 15

Autori architektonického riešenia:
Ing. arch. Tomáš Šebo,
Mgr. arch. Igor Lichý
Ing. arch. Juraj Mihálik
Projektanti architektonickej časti:  
Architekti Šebo Lichý s. r. o.
AK Csanda – Piterka, s. r. o.
Projektant stavebnej časti, koordinácia projektu:
Ing. Branislav Piliš
Hlavný zhotoviteľ:
Metrostav Slovakia a. s.
Hlavný stavbyvedúci:
Dušan Pindiak
Stavebník:
ITB Development a. s.
Dozorná činnosť:
Ing. Robert Kratochvíla
Ing. Peter Kolman
Ing. Pavol Khandl
Eng2  s. r. o.
Celkové investičné náklady bez DPH:
13,0 mil. €
Stavebné náklady bez DPH:
neuvádzajú sa
Lehota výstavby:
09/2012 - 07/2014                            

Skratky: PP - podzemné podlažie,  NP - nadzemné podlažie

 
Trieda energetickej hospodárnosti budovy: B 
Budova sa nachádza na Štefánikovej ulici v Bratislave - oproti prezidentskej záhrade - v historickom centre mesta. Jedná sa o rekonštrukciu dvoch susediacich budov z 50-tych a 70-tych rokov minulého storočia. Zámerom rekonštrukcie bolo adaptovať budovy v zlom technickom stave na modernú a flexibilnú administratívnu budovu, pri zachovaní génia loci jednej z najvýznamnejších ulíc Bratislavy. Zároveň bol kladený dôraz na vytvorenie modernej tváre dvorovej fasády, ktorá neobmedzí flexibilitu interiéru a vnesie do nádvoria súčasnú estetiku, doplnenú prírodným prostredím. Autori (cit.): „... Sme presvedčení, že ohľaduplnosť je fenomén, ktorý je pre to, aby naše mestá vyzerali lepšie, oveľa dôležitejšie než všetko ostatné...“. (1) Ohľaduplnosť k mestu – mestotvornosť – je oživením Štefánikovej ulice, čím  pomáha vrátiť centru mesta úroveň, akú si zaslúži. Ma aktívny parter s obchodnými priestormi a atraktívnu architektúru. Obyvateľom vnútrobloku priniesla výrazné skvalitnenie prostredia najmä zeleňou, odstránením tieniacich dvorových prístavieb a náhradou chátrajúcej budovy modernou kvalitnou architektúrou. (2) Ohľaduplnosť k histórii  architektúrou citlivej dostavby budov z 50-tych a 70-tych rokov m. s., ktorých kvality vyzdvihuje, najmä súdobé prerozprávanie 50-tych rokov je v našich končinách ojedinelé.
(3) Ohľaduplnosť k užívateľom budovy kanceláriami triedy A (nie sú v centre mesta bežné). Nadštandardné je vyriešené parkovanie, prirodzene denné osvetlenie kancelárii, otváravé okná, kontakt so zeleňou, a to všetko pri plne vetraných a klimatizovaných kanceláriách. (4) Ďalšie aspekty – kvalita stavebných prac v komplikovanom prostredí (3 suterény v kompaktnom mestskom bloku), moderne materiálovo riešená fasáda v dvorovej časti atď. sa  považujú za samozrejmosť. Budova má  9 nadzemných a 3 podzemné podlažia a 65 park. miest.
Suterén - 3 suterénne podlažia. Vjazd je po rampe, ktorá v suteréne pokračuje po oblúkovej rampe do ďalších podzemných podlaží. Prízemie - dva obchodné priestory s fasádou, orientovanou do Štefánikovej ulice. Zadná dvorová časť prízemia je prekrytým parkoviskom. Na prízemí vo foyery je recepcia. Poschodia - centrálne jadro so schodiskom a dvomi výťahmi. Kancelárska časť -  typický priestor s možnosťou variabilného delenia na časti podľa požiadaviek vlastníkov pri dodržaní požiadaviek na vetranie a osvetlenie. Z kancelárií na 2. a 3. NP je možné vyjsť na strešné terasy s mixom extenzívnych rastlín a vyrastených stromov. Strecha -   je na nej  umiestnená terasa a technológie. Od 6. podlažia začína šikmá strecha ako pokračovanie fasády. Stavebno-technické riešenie – Budova na Štefánikovej č. 15 bola v nadzemnej časti pre nevyhovujúci technický stav asanovaná a nahradená kombináciou stĺpov a stien z monolitického betónu, vrátane šikmých strešných rovín na strane ulice aj dvora. Suterény sú z monolitického vodostavebného betónu. Fasády – kontaktné zateplenie  na šikmých častiach. Materiály: omieka, travertínový obklad, mozaika, poplastovaný plech.