HLASOVANIE RESPONDENTOV VO 4. ROČNÍKU CENA VEREJNOSTI 2012 BOLO UKONČENĚ 

Hlasovalo sa od  17. 09. 2012 do 14. 10. 2012. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá 14.10. 2012 do 23.59  hod. získala najvyšší rating, teda s hodnotou blížiacou sa k číslu 5. Výsledné ratingy budú vyhlásené v rámci Gala večera STAVBA ROKA 2012, 15. novembra 2012 o 18:30 v bratislavskom Mestskom DPOH. Televízny záznam si môžete pozrieť 24. novembra o 20.00 na STV 2. Ďakujeme, že ste sa zúčastnili hlasovania.

najhoršia Hlasujte: najlepšia
1 2 3 4 5
Rating: 4.72
20. Bussines Centre Košice II, Košice
novostavba
Košice, Štúrova 27

Autori architektonického riešenia:
doc. Ing. arch. Juraj Koban
Ing. arch. Štefan Pacák
Projektant architektonickej časti:
KOPA, s. r. o.
Projektant stavebnej časti:
Ing. Maroš Motýľ
Hlavný zhotoviteľ:
HS HSV s. r. o.
Hlavný stavbyvedúci:
Ing. Štefan Mikolaj
Stavebník:
VSH development s. r. o.
Dozorná činnosť:
Ing. Juraj Kuča
Stavebné náklady bez DPH:
11,287 mil. €


BUSINESS CENTRE KOŠICE II (BCK II), spolu s už existujúcou budovou Business Centre Košice I, ktorá je sídlom významných národných a medzinárodných spoločností, vytvárajú dominantu podnikateľských centier Košíc. Budova BCK II s celkovou podlažnou  plochou  16.610  m2 spĺňa vo všetkých smeroch nároky na technické požiadavky a moderný dizajn súčasného trendu takýchto centier. Kancelárske priestory sú vybavené najmodernejšími technológiami a poskytujú komfortné a efektívne pracovné prostredie s prepojením funkčnosti v rámci celej budovy so zabezpečením centrálnej recepcie, prístupovým a bezpečnostným systémom, nepretržitou strážnou službou i dvojpodlažnými podzemnými garážami pod celým komplexom.  Budova má 14 podlaží, z toho 3 PP a 11 NP. Počet parkovacích miest  je 156. Plocha prenajímateľných kancelárskych priestorov je  6.424 m2. Súčasťou je aj reštaurácia (na 1. NP)  a bar/kaviareň.
Architektonická koncepcia vo svojej podstate v plnej miere rešpektuje urbanistické princípy. Všetky tri objekty majú svoj spoločný rukopis – výraz a  krivky hmoty. Budova bývalej Priemyselnej banky je charakteristická celosklenou fasádou s kamenným olemovaním a organicky tvarovanou vežou so schodiskom, výťahom a sklenou nadstavbou. Jasná dominantnosť tejto hmoty je doplnená v priestore smerom k Štúrovej ulici dvojicou hmôt, ktorých tvar vznikol akoby rezonanciou dominantnej organickej hmoty bývalej  Priemyselnej banky. Všetky tri hmoty sú v strešnej rovine hmotovo modifikované. Hmota najnižšieho objektu z trojičiek je hmotou ulice a nárožia. Preteká z uličnej čiary Kuzmányho ulice do dotvorenej uličnej čiary Štúrovej ulice s naznačením zmeny smeru v jej východnejšej časti – čiastočne sa inšpiruje aj pôvodnou zástavbou.  Hmota tretieho objektu  je kompozične naviazaná na hmotovú kompozíciu objektov súdov a objektu dostavby areálu polície. Spojenie tejto hmoty preskočením Kuzmányho ulice v rytmickom kroku hmoty vrcholí v kompozícii tiež jednoduchých geometrických hmotách kvádrov súdov.  Kompozícia má v strednej časti transparentný vstupný kváder, ktorý sa dvíha až do výšky 2. NP. Toto riešenie jasne artikuluje tri hmoty administratívy a vstupnú halu. Materiálové riešenie fasád využíva sklo, jeho transparentnosť a kameň. Všetky 3 veže sú celopresklené hmoty s hliníkovo-sklenenou zavesenou fasádou a v parteri sú prepojené uskakovanou dvojpodlažnou hmotou s motívom “do zeme padajúcich” troch kamenných rámov s presklením, ktorý výtvarne spája novú stavbu s existujúcou stavbou BCK1.
Zvislé nosné konštrukcie - železobetónové stĺpy a steny -
vo vežiach - železobetónové stužujúce jadrá. Horizontálne nosné konštrukcie – železobetónové stropy s protipožiarnymi vodorovnými pásmi - parapetmi.
Obvodový plášť - predsadený zavesený hliníkovým stĺpikovo-priečnikovým presklením.  Murované obvodové konštrukcie - z pálených tehál so zateplením z minerálnej vlny a obloženým prírodným kameňom, resp. omietkou.
Veľkorysý zámer stavebníka a architektov vo východoslovenskej metropole v dobrej kvalite realizoval známy skúsený hlavný zhotoviteľ.