HLASOVANIE RESPONDENTOV VO 4. ROČNÍKU CENA VEREJNOSTI 2012 BOLO UKONČENĚ 

Hlasovalo sa od  17. 09. 2012 do 14. 10. 2012. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá 14.10. 2012 do 23.59  hod. získala najvyšší rating, teda s hodnotou blížiacou sa k číslu 5. Výsledné ratingy budú vyhlásené v rámci Gala večera STAVBA ROKA 2012, 15. novembra 2012 o 18:30 v bratislavskom Mestskom DPOH. Televízny záznam si môžete pozrieť 24. novembra o 20.00 na STV 2. Ďakujeme, že ste sa zúčastnili hlasovania.

najhoršia Hlasujte: najlepšia
1 2 3 4 5
Rating: 4.64
05. Hotel ABBA****, Bratislava
rekonštrukcia a prístavba historickej budovy, národnej kultúrnej pamiatky
Bratislava, Mestská časť Staré mesto, Štefánikova 4

Autori architektonického riešenia:
Arg. José Felipe Sáez de Gordoa
Arg. Juan Carlos Sáez de Gordoa
Arg. Pedro Apaolaza
Ing. arch. Ivo Flimmel
Ing. arch. Pavol Brna
Projektant architektonickej časti:
adbau, s. r. o.
Projektant - statika stavby:
Ing. Miroslav Kolenič
Hlavný zhotoviteľ:
YIT Reding a. s.
Hlavný stavbyvedúci:
Jozef Löbb
RSDr. Štefan Gonos
Stavebník:
Spojná, spol. s r. o.
Dozorná činnosť:
Ing. Andrej Kmetz
Stavebné náklady bez DPH:
15,200 mil. €

Stavebník kúpil historickú budovu - vila postavená v roku 1891 pre lekára Vojtecha Tauschera -, zapísanú v zozname národných kultúrnych pamiatok s prístavbou a priliehajúcim pozemkom so zámerom rekonštrukcie historickej budovy a prístavby novej budovy v rámci hotelovej siete Abba hotels. Východiskovým predpokladom pre túto zmysluplnú a úspešnú pamiatkovú obnovu budovy a jej niekdajšieho výrazu je úplná renovácia a konzervácia pôvodných zachovaných hmotovo–dispozičných štruktúr. Nová stavba – prístavba -, postavená vo východnej časti pozemku, svojou hmotou a najmä  výškou nepotláča historickú  budovu, ktorá si aj naďalej uchováva svoje dominantné postavenie. Štvorhviezdičkový hotel  reaguje na susedné budovy citlivou nadväznosťou na tvaroslovie susedných historických budov a zároveň prináša aj ďalšie ubytovacie kapacity  podporujúce turistický i kongresový ruch v metropole Slovenska.
Prepojenie historickej dvojpodlažnej budovy  s jedným polozapusteným suterénom a podkrovím s prístavbou  je vzhľadom na konfiguráciu terénu v úrovni suterénu historickej budovy. V úrovni prízemia budovy pôsobia ako dva samostatné objekty. Nová prístavba tejto  historickej budovy stojí na mieste predchádzajúcej odstránenej prístavby z roku 1980 a  tvorí jej pozadie,  čím necháva vyniknúť jej architektonické a historické kvality. Výškou je prispôsobená okolitej zástavbe. V historickej dvojpodlažnej časti hotela sú izby vyššieho štandardu, salóniky, bar, nevyhnutné technické vybavenie a zo severnej strany pod úrovňou chodníka od Štefánikovej ulice pristavené obslužné priestory šatní pre personál s cieľom čo najlepšieho využitia  nadzemnej časti na ubytovanie. V prístavbe je ubytovacia časť na šiestich nadzemných podlažiach. Izby sú orientované na západnú stranu s výhľadom na historickú budovu a na východnú stranu do zelene parku Úradu vlády. V polozapustenom suteréne je reštaurácia s kuchyňou a zázemím, ako aj hotelová hala a recepcia. V podzemnej časti prístavby sú  garáže pre hostí a zamestnancov i technické vybavenie hotela. Komunikačné jadro je  na západnej strane prístavby, orientovanej k historickej budove v centrálnej polohe a spája podzemnú časť garáží s hotelovou halou a ubytovacou časťou. Umiestnenie jadra na fasáde umožňuje presvetliť a vetrať schodisko aj prirodzene. Zelená časť pozemku je znížená na úroveň vstupu, t.j. na úroveň suterénu a je tvorená svahom so sadovými úpravami, klesajúcimi od historického plotu. Počet nadzemných podlaží v historickej budove:  2 + 1 a v prístavbe 6, počet podzemných podlaží v historickej budove 1 a v prístavbe 4. Počet parkovacích miest  je   76  v podzemnej garáži + 5 v exteriéri.
Výsledkom dobrej spolupráce zahraničných a slovenských architektov, projektantov a hlavného zhotoviteľa je táto vydarená citlivá rekonštrukcia historickej budovy s novou prístavbou.