Partneri ročníka 2014

 HLASOVANIE RESPONDENTOV V 6. ROČNÍKU CENA VEREJNOSTI 2014 BOLO UKONČENĚ 

 
Hlasovalo sa od  2. 10. 2014 do 28. 10. 2014. Víťazom súťaže sa stala stavba, ktorá 28.10. 2014 do 23.59  hod. získala najvyšší rating, teda s hodnotou číslo 5. Výsledné ratingy boli vyhlásené v rámci Gala večera STAVBA ROKA 2014, 20. novembra 2014 o 19:00 v bratislavskom Mestskom DPOH. Televízny záznam si môžete pozrieť 29. 11. 2014 o 20:00 na RTVS :2. Ďakujeme, že ste sa zúčastnili hlasovania. 
 
 
 Hlasuje sa známkami prostredníctvom bodového rozpätia 1 až 5 počas celého trvania internetového hlasovania verejnosti na stránke www.stavbaroka.zoznam.sk. Známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z respondentmi udelených hodnôt známok každej stavbe sa vypočíta výsledný rating každej tejto stavby ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov.
 
V ostatnom týždni hlasovania sa bude respondentom zdať, že sa rating jednotlivých stavieb výrazne nemení. Je to tým, že pri veľkom počte hlasov a pri vysokých známkových hodnoteniach sú pomerné percentuálne podiely málo rozpoznateľné, ale stále sa započítavajú.
 
Systém hodnotenia stavieb verejným hlasovaním je zabezpečený proti nekorektnému hlasovaniu (zneužitiu). Hlasovanie trvá od 01.10.2014 do 28.10.2014. Pri každej stavbe sa zobrazuje aktuálny rating. Účinok hlasovania sa neprejaví bezprostredne po zahlasovaní, ale až po elektronickom spracovaní dát. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá získa do 28.10. 2014 a 23.59 hod. najvyšší rating, teda rating s hodnotou blížiacou sa k najvyššej číselnej hodnote 5.
 

 

20/2014 Rezidencia Šafranová záhrada
novostavba, Košice, Vojvodská 3663

Autor architektonického riešenia:
Ing. Jozef Páleš
Projektant architektonickej časti:
 Arding, s. r. o.
Projektanti stavebnej časti:
Ing. Jozef Páleš
Ing. Tomáš Konôpka
Ing. Róbert Szekeres
Hlavný zhotoviteľ:  
Chemkostav, a. s.
Hlavný stavbyvedúci:
Ing. Ladislav Moravec
Stavebník:
Šafran Slovakia, a. s.
Dozorná činnosť:
Ing. Miroslav Močari
Celkové investičné náklady bez DPH:
neuvádzajú sa
Stavebné náklady bez DPH:
 5,91 mil. €
Lehota výstavby:
06/2012 – 10/2013                           

Skratky: PP - podzemné podlažie,  NP - nadzemné podlažie 
 
Trieda energetickej hospodárnosti budovy:  B
Košická novostavba bytového domu  so 7 NP a 1 PP a 70 bytmi  jedno- až štvorizbovými  je monolitickou železobetónovou konštruckiou,  s vystupujúcimi štyrmi fasádnymi blokmi  na jednej strane a piatimi blokmi  na druhej strane s vysunutým obvodovým plášťom, deleným  vertikálnymi pásmi schodiskových presklení  a lodžiami bytov hĺbkovo nadväzujúcimi  na uskočené prízemie a posledné najvyššie podlažie. 1. NP  a najvyššie podlažie tak vytvárajú svojím  ľahkým obvodovým plášťom  horizontálne  odčlenenie  hmotových blokov  fasády  a zároveň toto riešenie umožňuje vytvoriť pre byty na 7. NP väčšie terasy a prízemie  „otvoriť“ smerom k parku. Na 1. PP je 87 parkovacích miest a na teréne 17. Prevládajúci obklad fasády a výplne zábradlí francúzskych balkónov majú povrchovú úpravu vo farbe dreva. Nad 7. NP  je plochá strecha, ktorej atika prebieha v jednej úrovni po obvode celej stavby a je doplnená pergolami, zvýrazňujúcimi exteriérový priestor bytov na najvyššom podlaží. 1. NP,  uskočené pod fasádu bytov,  má celopresklenú fasádu a je tak otvorené  do okolitej zelene.  Zámerom stvárnenia vonkajšieho vzhľadu je jednoduchosť  so zvýraznením čistých línií kvalitných obkladových prvkov dvojitej fasády s priznanými škárami obkladových materiálov, prerušovanými francúzskymi oknami a balkónmi nerovnomerne umiestnenými do rastra jednotlivých fasádnych blokov. Pod 1. NP  sa nachádza suterén, ktorý vybieha mimo obrys hornej stavby po oboch stranách v pozdĺžnom smere a vytvára dostatočný priestor pre podzemné parkovacie státia a technické vybavenie bytového domu, pričom strecha garáží mimo pôdorys budovy je záhradným parkom, čím sa dôsledne využíva plocha pozemku v podzemí a zároveň sa ale zväčšuje priestor zelene  celoplošne učenej  pre pohyb osôb a sadovými úpravami je tak dotvorené okolie bytového domu. Bytový dom svojou plošnou zastavanosťou nahrádza sklady a garáže v bývalom vojenskom areáli a riešením vonkajších plôch otvára priestor vedúci do parku v areáli EHMK a stála sa súčasťou územia v centre mesta s celomestským spoločenským významom. Stavebno-konštrukčné riešenie - oceľobetónový skelet s monolitickými oceľobetónovými stropmi, ktorý vo vyšších podlažiach prechádza do priečneho stenového nosného systému s nosnými oceľobetónovými stenami a bezprievlakovými stropnými doskami. Bytový dom je zastrešený plochými strechami.  Obvodový plášť – dva základné materiálové varianty,  a to ťažký obvodový plášť z výplňových keramických tvaroviek a ľahký  obvodový plášť báze preskleného hliníkového systému kombinovaného nepriehľadnými výplňami.  Vnútorné deliace konštrukcie (priečky, steny) -  medzi izbami v bytoch murované zo sadrových tvaroviek.