HLASOVANIE RESPONDENTOV VO 4. ROČNÍKU CENA VEREJNOSTI 2012 BOLO UKONČENĚ 

Hlasovalo sa od  17. 09. 2012 do 14. 10. 2012. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá 14.10. 2012 do 23.59  hod. získala najvyšší rating, teda s hodnotou blížiacou sa k číslu 5. Výsledné ratingy budú vyhlásené v rámci Gala večera STAVBA ROKA 2012, 15. novembra 2012 o 18:30 v bratislavskom Mestskom DPOH. Televízny záznam si môžete pozrieť 24. novembra o 20.00 na STV 2. Ďakujeme, že ste sa zúčastnili hlasovania.

najhoršia Hlasujte: najlepšia
1 2 3 4 5
Rating: 4.92
01. Jezuitský kostol, Skalica
rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky, dominanty kultúrno-poznávacieho cestovného ruchu v Skalici
Skalica, Nám. slobody 1

Autori architektonického riešenia:Ing. Ján Franz
akad. arch. Jozef Zamboj
Ing. Marián Bajan
Projektant architektonickej časti:Bajoprojekt, s. r. o. Projektant - statika stavby:Bajoprojekt, s. r. o.Hlavný zhotoviteľ:BCI, a. s. Hlavný stavbyvedúci:Ing. Miloš ŽuffaStavebník:Mesto SkalicaDozorná činnosť:Ing. Jozef HlavatýStavebné náklady bez DPH:2,048 mil. €

Jezuitský kostol z prelomu 17. a 18. storočia sa stal národnou kultúrnou pamiatkou, dominantou kultúrno-poznávacieho cestovného ruchu v Skalici. Jedinečným projektom sa bývalý jezuitský Kostol sv. Františka Xaverského v centre Skalice zmenil na reprezentatívny kultúrny stánok, nepatriaci  cirkvi, ale mestu. Sto rokov bol devastovaný sýpkou a skladom nábytku. Z umelecky hodnotnej výzdoby kostola sa zachovala architektúra a štuková výzdoba hlavného oltára, časť fresiek v bočnej kaplnke s vchodom do krýpt a oltárny obraz, ktorý patrí k najväčším na Slovensku. V roku 2000 mesto začalo uvažovať o pretvorení kostola na multifunkčné kultúrne centrum. Zrekonštruované a zreštaurované boli vonkajšia fasáda a vnútorné omietky so štukovými plochami. Obnovilo sa schodisko s chórovým podlažím, sčasti sa vytvorila nová podlaha a obnovila sa aj jej pôvodná časť. Kostol bol tiež plynofikovaný s novým vykurovaním. Nové sú aj rozvody elektroinštalácie s osvetlením a ozvučením. Rozoznel sa aj organ, ktorý radnica do kostola s dokonalou akustikou kúpila v Anglicku. Po rekonštrukcii má Jezuitský kostol vynovenú strechu, okná, omietky, vykurovanie, zázemie pre účinkujúcich aj divákov. Rukami reštaurátorov prešli aj štukové výzdoby a maľby. Netradičný priestor s kapacitou 400 divákov bude slúžiť na koncerty, divadelné predstavenia, výstavy a ďalšie kultúrne aktivity. Kostol chce mesto využívať aj pre potreby Mestskej knižnice Skalica. Tá v zrekonštruovaných priestoroch robí výstavy stálych a dočasných expozícií. Konajú sa tu autorské čítania, vystúpenia komornej a sakrálnej hudby, prednášky a iné kultúrne podujatia. Kapacita nového kultúrneho stánku je približne 400 divákov, v závislosti od typu podujatia. Skaličania rekonštrukciu kostola vítajú najmä preto, že konečne ožije roky chátrajúca pamiatka.