TOP 10 STAV HLASOVANIA KU DŇU: 06. 10. 2011

najhoršia Hlasujte: najlepšia
1 2 3 4 5
Rating: 4.88
21. Rodinný dom, Bratislava
novostavba
Záhorská Bystrica, Bratislava

Autor architektonického riešenia:Ing. arch. Ľubomír ZávodnýProjektant architektonickej časti:Ing. arch. Ľubomír ZávodnýProjektant rozhodujúcej odbornej časti – stavebno-technické riešenie:Ing. Ľubomír ŽemľaHlavný zhotoviteľ:BAUPAK, s. r. o.
JOBOSTAV, s.r.o.
Hlavný stavbyvedúci:Ing. Milan Plevák, PhD.Stavebník:Ing. Marián PlančákDozorná činnosť:Ing. Pavol KačmárInvestičné náklady s DPH:neuvádzajú saStavebné náklady s DPH:neuvádzajú saLehota výstavby:10/2008 – 01/2011

Atypicky riešený rodinný dom, čiastočne zapustený celým priestorom prízemia pod úroveň okolitého terénu, samostatne stojaci na svahovitom pozemku s rozlohou 963 m2 je energeticky nenáročný. Stavba je dvojpodlažnou s prvým podzemným podlažím zapusteným pod upravený terén dvora tak, že dvorová časť je priamo prístupná z dvora a uličná časť je pod terénom na celú výšku podlažia. Garáž spolu s krytým prístreškom pre autá tvorí súčasť vstupu a obytných priestorov nadzemného podlažia. Vertikálne prepojenie podlaží je vnútorným železobetónovým doskovým jednoramenným schodiskom. Kompozícia dvoch základných hmôt: (1) kruhová zapustená časť sa otvára v podzemnej časti do vonkajšieho priestoru iba svojou presklenou kruhovou fasádou. Jej celá hmota je pod zemou a strecha je upravená zasypaním a zazelenaním kríkovou výsadbou, (2) horná hmota pôsobí nenápadným veľmi subtílnym dojmom akéhosi pavilóniku. Použité materiály: hladká biela omietka ako základný jednotiaci stavebný materiál, obkladový kameň a napokon hliník, ktorý je využívaný pre okenné a dverné otvory a ako tieniace prvky presklených stien. Pozdĺžna časť domu - vstupné priestory zádverím, šatník, hosťovská izba, garáž, pomocné prevádzky domu a vonkajšie parkovacie miesta. Prvé podzemné podlažie v kruhovej hmote združuje denné aktivity rodinného domu. Na obývaciu časť z druhej strany schodiska nadväzuje fitnes centrum so saunou a nočná časť domu s dvoma detskými izbami a spálňou rodičov. Obývacia izba je uzlovým priestorom domu podzemného podlažia. Na obývačku nadväzuje priestranná otvorená kuchyňa prepojená s obývačkou cez jedálenský kút. Dominantným exteriérovým priestorovým prvkom, okolo ktorého sa združujú priestory oboch častí domu, je terasa, prístupná zo všetkých dolných prevádzok. Na spálňu rodičov nadväzuje šatník a nadštandardne vybavená kúpeľňa. Dve detské izby s vlastným šatníkom a hygienickým zázemím dopĺňajú priestory tohto podlažia. Všetky spálne sú západnou stranou prepojené s terasou.