Partneri ročníka 2014

 HLASOVANIE RESPONDENTOV V 6. ROČNÍKU CENA VEREJNOSTI 2014 BOLO UKONČENĚ 

 
Hlasovalo sa od  2. 10. 2014 do 28. 10. 2014. Víťazom súťaže sa stala stavba, ktorá 28.10. 2014 do 23.59  hod. získala najvyšší rating, teda s hodnotou číslo 5. Výsledné ratingy boli vyhlásené v rámci Gala večera STAVBA ROKA 2014, 20. novembra 2014 o 19:00 v bratislavskom Mestskom DPOH. Televízny záznam si môžete pozrieť 29. 11. 2014 o 20:00 na RTVS :2. Ďakujeme, že ste sa zúčastnili hlasovania. 
 
 
 Hlasuje sa známkami prostredníctvom bodového rozpätia 1 až 5 počas celého trvania internetového hlasovania verejnosti na stránke www.stavbaroka.zoznam.sk. Známkou 1 sa súťažiacej stavbe prideľuje najnižšia hodnota a známkou 5 najvyššia hodnota známok. Z respondentmi udelených hodnôt známok každej stavbe sa vypočíta výsledný rating každej tejto stavby ako pomer celkového prideleného počtu známkových bodov a počtu hlasov.
 
V ostatnom týždni hlasovania sa bude respondentom zdať, že sa rating jednotlivých stavieb výrazne nemení. Je to tým, že pri veľkom počte hlasov a pri vysokých známkových hodnoteniach sú pomerné percentuálne podiely málo rozpoznateľné, ale stále sa započítavajú.
 
Systém hodnotenia stavieb verejným hlasovaním je zabezpečený proti nekorektnému hlasovaniu (zneužitiu). Hlasovanie trvá od 01.10.2014 do 28.10.2014. Pri každej stavbe sa zobrazuje aktuálny rating. Účinok hlasovania sa neprejaví bezprostredne po zahlasovaní, ale až po elektronickom spracovaní dát. Víťazom súťaže sa stane stavba, ktorá získa do 28.10. 2014 a 23.59 hod. najvyšší rating, teda rating s hodnotou blížiacou sa k najvyššej číselnej hodnote 5.
 

 

17/2014 Meinl Residence
novostavba, Bratislava, nárožie ulíc: Kupeckého 8, Šumavská 1 a 3, Žellova 6
Autori architektonického riešenia:  
Ing. arch. Michal Tačovský, 
Ing. arch. Adrian Mórocz,
Ing. arch. Diana Astrabová,
Ing. arch. Zuzana Mórocz, 
Ing. arch. Matej Siebert, 
Ing. arch. Roman Talaš       
Projektant architektonickej časti: 
Architektonická kancelária Morocz_Tacovsky s. r. o. 
Projektant – statika stavby:  
Ing. Mgr. Art. Peter  Živner      
Hlavný zhotoviteľ: 
ZIPP BRATISLAVA  spol. s  r. o.  
Hlavní stavbyvedúci: 
Ing. Marek Ballay,  
Ing. Juraj Počuch
Stavebník:  
MEINL RESIDENCE,  s. r. o.  
Dozorná činnosť: 
MADING, s. r. o.       
Celkové investičné náklady bez DPH: 
12,3 mil. €
Stavebné náklady bez DPH: 
7,2 mil. €
Lehota výstavby: 
06/2012 – 05/2014        
 
Skratky: PP - podzemné podlažie,  NP - nadzemné podlažie                  
 
Trieda energetickej hospodárnosti budovy: B
MEINL RESIDENCE je vydarenou novostavbou bytového domu s polyfunkciou a podzemnými garážami v KÚ Bratislava – lokalita Centrum ulica Kupeckého. Je v ňom 84 bytov jedno- až 5-izbových, 5 ateliérov, 244 parkovacích miest na troch PP  a 8 priestorov na prenájom. Súčasťou bytového  domu sú polyfunkčné priestory na prízemí a garážové státia pre rezidentov a zamestnancov polyfunkcie.  Použité architektonické a výtvarné prvky vychádzajú zo súčasných architektonicko–výtvarných prostriedkov. Je použitá škála farieb, slúžiacich na zvýraznenie jednotlivých častí budovy.  Parter s občianskou vybavenosťou - celopresklené steny a tmavé hliníkové rámové konštrukcie. Päť NP  bytovej funkcie má bielu omietku, doplnenú lokálne Klinker obkladom žlto-okrovej farby. Balkónové konštrukcie s murovanou čelnou stenou, resp. oceľovým zábradlím, sú na fasáde prestriedané. Niektoré murované čelné steny balkónov vo vnútrobloku sú na bielej fasáde farebne odlíšené antracitovým odtieňom. Dve najvyššie podlažia sú ustúpené s antracitovým farebným riešením.
Polyfunkčný bytový dom má v pôdorysný tvar U. Vnútri je zatrávnené nádvorie ako oddychová zóna pre jeho obyvateľov a užívateľov polyfunkčnej časti budovy. Na úrovni prízemia sú obchodné priestory (retail), od ulice oddelené presklenými fasádami. Spoločné vstupné priestory pre bytovú časť na prízemí sú bezbariérové a bez možnosti prístupu cudzích osôb. V novovytvorenom prechodnom átriu je v  oddychovej zóne umiestnené autorské umelecké dielo „FALCO“ Martina Lettricha, okrem estetickej funkcie slúžiace aj ako leňoška. Zelené plochy s výsadbou drevín poskytujú v kombinácii s mobiliárom odpočinkový a relaxačný priestor, oddelený od dopravných komunikácií okolitých ulíc. Pred budovou je parčík, slúžiaci obyvateľom a návštevníkom domu. Dotvorený je zelenými plochami, výsadbou drevín, mobiliárom, umeleckými dielami umiestnenými v zeleni či na fasáde domu  i novovytvoreným detským ihriskom a hojdačkami.
Parter je vyhradený obchodným priestorom s funkciou občianskej vybavenosti. Byty sa nachádzajú na prvom až siedmom poschodí. Dajú sa  dispozične upravovať podľa klientskych požiadaviek. Budova je vybavená recepciou s 24-hodinovou prevádzkou. 
Stavebno-konštrukčné riešenie – Zvislé a  vodorovné nosné konštrukcie železobetónové, monolitické. Vnútorné steny a priečky sú murované z keramických  tvaroviek.  Okná - plastové, na posledných dvoch podlažiach hliníkové, vstupné dvere do bytov sú bezpečnostné drevené v oceľovej zárubni, interiérové dvere v bytoch drevené do drevenej obložkovej zárubne. Strecha domu je v jednej časti zelenou.
V zmysle hlukovej štúdie okná a balkónové dvere spĺňajú zvýšené požiadavky na zvukovú nepriezvučnosť a ochranu pred nadmerným hlukom.  Osvetlenie všetkých obytných priestorov je priame, taktiež i vetranie.  Každá bytová jednotka je vykurovaná centrálnym vykurovaním z výmenníka tepla. Všetky byty nad sebou sú napojené na spoločný ventilačný systém s možnosťou napojenia viacerých uzavretých spotrebičov.